Nie wiem jak to wykazać.
Mania30: Co jest większe log3 7 czy log7 27?
21 sty 14:52
Jerzy:
| | log327 | | 3 | |
Porównaj log37 oraz |
| = |
| |
| | log37 | | log37 | |
21 sty 15:41
Mania30: Też doszłam do tego, ale co dalej?
21 sty 15:56
Blee:
| ln 7 | | ln27 | |
| ?>? |
| ⇔ (ln7)2 ?>? 3(ln3)2 ⇔ ln7 ?>? ln3√3 ⇔ |
| ln3 | | ln7 | |
⇔ ln(7/(3
√3)) ?>? 0 ⇔ 7 ?>? 3
√3
7
4 = 2401 > 2187 = 3
7 > 3
4√3
ale tutaj trochę 'oszukiwałem' bo po prostu wiedziałem że takie ograniczenie wystarczy
21 sty 16:13
Blee:
no i oczywiście −−− trzeba trochę dorzucić 'opisówki', zeby to miało ręce i nogi
(przekształcenia)
21 sty 16:13
PW: Ja pomyślałem tak:
Dla x > 0
| | 3 | |
x ≤ |
| ⇔ x2 ≤ 3 ⇔ x∊ (0, √3>. |
| | x | |
Liczba x = log
37 jest większa od
√3 − co łatwo pokazać

− a więc nie spełnia powyższej
nierówności. Wobec tego
21 sty 16:35
Mania30: Dziękuję, to zadanie z 1 liceum, wg mnie dość ciężkie
21 sty 16:42
PW: Nie wierzę. Co to za liceum?
21 sty 16:54
Bleee:
Jeżeli tylko mieli logarytmy to czemu nie.
Jednak faktem jest to, że różnica pomiędzy liczbami jest nieznaczna i nie jest łatwo to
oszacować (i nie widać już na pierwszy rzut oka która jest wieksza).
Jako zadanie dodatkowe − jasne.
Gdyby dać to zadanie studentom to nie wiem czy połowa by potrafiła oszacować
21 sty 17:05
Mania30: Zadanie jest z gwiazdką jakiejś książki. Pierwszy podpunkt był w miarę łatwy log4 9 i log9 25
i tu wystarczyło porównac z 3/2.
23 sty 20:11