oblicz calke nieoznaczona
ola: oblicz calke nieoznaczona
32√x dx
21 sty 14:37
Blee:
zauważ że
√x = x
1/2
skorzystaj z odpowiedniego wzoru na całkę (wzór: ∫ x
α dx = ...

)
21 sty 14:39
ola: 32 ∫ √x dx
32 * xspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">32u{3{2}}
= xspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">32
21 sty 14:43
Blee:
nie mam bladego pojęia co tutaj przekopiowałaś
21 sty 14:44
ola: mi wychodzi x do potegi 3/2.
21 sty 14:45
Blee:
i słusznie Ci wychodzi ... +C
21 sty 14:47
ola: mam 3 odpowiedzi
1. moja x do potegi 3/2 + c
2. 2/3(x) do potegi 3/2 + c
3. 3/2 * 2 * √x + c (kalkulator calek nieoznaczonych)
21 sty 14:53
Blee:
1. tak
| | 3 | |
2. gdyby nie było |
| przed całką |
| | 2 | |
3. musiało być źle wprowadzone do kalkulatora (zapewne zapis 3/2
√2 kalkulator traktuje
jako 3/(2
√2) )
21 sty 14:58
Blee:
miało być 3/2√x i 3/(2√x)
21 sty 14:59
21 sty 15:01
Blee:
nie wiem jaki masz kalkulator. Wiedz, że w niektórych zakątkach świata mnożenie wykonuje się
przed dzieleniem
21 sty 15:03
21 sty 15:05
21 sty 15:07
Blee:
zauważ, że 'wyświetla' to samo pod całką ale wyniki są bardzo odmienne.
21 sty 15:08
Blee:
inny przykład dla pokazania że błędnie oblicza (ten kalkulator)
wpisz 1/2x
| | 1 | | x2 | |
a jako wynik wypluje |
| ln(|x|) + C a nie |
| + C |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
więc program traktuje ten zapis jako ∫ |
| mimo że wyświetla inaczej |
| | 2x | |
21 sty 15:11
Blee:
Pamiętaj także, że najważniejszym etapem przy rozwiązywaniu całek jest ... sprawdzenie wyniku.
Czyli liczysz pochodną z tego co Ci wyszło i sprawdzasz czy wychodzi to co było pod całką.
21 sty 15:32