optymalizacja
madziunia: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze trapezem równoramiennym, którego krótsza,
górna podstawa i ramiona mają długości równe połowie długości podstawy dłuższej. Jakie powinny
być wymiary części prostokątnej, aby przy obwodzie okna 2m powierzchnia jego była największa?
21 sty 14:14
Blee:

P
1 = ...

(wyznacz)
P
2 = 2ab
Ob = 5a + 2b = 2
f(a,b) = P
1 + P
2 oblicz maksimum
21 sty 14:17
madziunia: niestety dalej nie jestem w stanie tego rozwiązać
21 sty 14:36
Blee:
jesteś w stanie wyznaczyć wzór na pole tego trapezu
21 sty 14:38
madziunia: Pole trapezu to 3a/2 * h
21 sty 14:40
Blee:
h = ...
21 sty 14:43
Blee:

h =
21 sty 14:44
madziunia: H2=¾a2
h= √3/2 a
21 sty 14:57
Blee:
no to już masz P1
wyznacz 'b' ze wzoru na obwód ... podstaw do P2
i już masz f(a) <−−− funkcję jednej zmiennej
liczysz pochodną (chociaż niekoniecznie) i szukasz ekstremum (wierzchołka paraboli)
21 sty 15:16
madziunia: P1+P2=(3√34−5)a2+2a czyli teraz mam wyliczyć delte?
21 sty 15:25
Jerzy:
A po co ci delta. Funkcja osiaga maksimum dla xw ( oblicz )
21 sty 15:27
Fu Yao:
21 sty 15:29