Wielomiany
lola: Wielomian p(x)=x2−x+2 jest dzielnikiem wielomianu w(x)=x4+bx3+cx2+4x+12. Znajdź b i c, a
następnie sprawdź czy liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)
21 sty 12:11
Blee:
w(x) = p(x)*(x2 + dx + e)
czyli 2*e = 12 −> e = 6
oraz −x*e + 2*dx = 4x −> −6x + 2dx = 4x −> d = 5
więc:
w(x) = p(x)*(x2 +5x + 6) = p(x)*(x+3)(x+2)
wymnażasz prawą stronę i wyznaczasz b i c
natomiast z tej postaci powyżej (po prawej stronie) widać jakie pierwiastki ma wielomian w(x)
21 sty 12:19
lola: Dziękuję bardzo.
21 sty 12:33