Całka oznaczona
Meumann: Oblicz całkę oznaczoną:
(od 0 do +∞) ∫ (ex)/(1+x2x) dx
Miałem to zadanie na kolokwium, lecz w jakikolwiek kalkulator wpiszę zawsze dostaję informację,
że całki tej nie da się obliczyć.
Kalkulatory są wadliwe, czy ta całka naprawdę jest nie do obliczenia?
21 sty 12:09
Blee:
tak ... ta całka będzie rozbieżna ... i zapewne takiej właśnie odpowiedzi oczekiwał wykładowca
21 sty 12:11
Blee:
tfu ... tam jest x2x
wtedy ta całka jest zbieżna
21 sty 12:12
Blee:
jednak całki nieoznaczonej raczej nie wyznaczysz. Musisz zastosować inną metodę wyliczenia pola
21 sty 12:13
jc: | | ex | | 1 | | 2 | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| | 1+e2x | | 2 | | ex+e−1 | | 2 | | ch x | |
| | 1 | | sh x dx | | 1 | | dy | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arctg y = |
| arctg sh x |
| | 2 | | 1+sh2 x | | 2 | | 1+y2 | | 2 | | 2 | |
(podstawie y = sh x).
21 sty 12:21
jc: Poprawiam błędy (pomijam 1/2).
| | 2 dx | | dx | | (sh x)' dx | | dy | |
... = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ... |
| | ex + e−x | | ch x | | 1+ sh2x | | 1+y2 | |
21 sty 12:25
21 sty 12:25
Meumann: @jc w mianowniku jest x2x, a nie e2x
21 sty 12:26
jc: Każdy program Ci policzy. Oczywiście można było podstawić y=ex, ale ja lubię
funkcje hiperboliczne i podstawiłem y =sh x.
21 sty 12:29
Meumann: Właśnie problem w tym, że każdy program mi tego nie liczy, w innym przypadku nie byłoby tematu
21 sty 12:32
jc: Faktycznie. No raczej pozostaje stwierdzić, że całka istnieje.
Dla x ≤ e, wstawiamy 0 w miejsce x2x, a dla x≥e wstawiamy e2x.
Nowa funkcja ma przyjmuje większe wartości niż oryginalna, a na dodatek jest całkowalna.
Dlatego oryginalna funkcja (ciągła o wartościach dodatnich) też jest całkowalna.
21 sty 12:32