granica
Nikto0: | | √1+2x2 | |
Witam. Proszę o pomoc  czy granica przy x dążącym do −6 z |
| jest równa |
| | √|x|+3 | |
21 sty 11:55
21 sty 11:58
Nikto0: | | √x2+2x+4 | | √4 | |
A granica zprzy x dążącym do zera z |
| jest równa |
| ? |
| | x−4 | | −4 | |
21 sty 12:01
Nikto0: Zapomniałam to napisać też mi tak wyszło
21 sty 12:01
salamandra: ile to √4?
21 sty 12:04
Nikto0: Aha 2
21 sty 12:05
Nikto0: Dziękuję
21 sty 12:08
Nikto0: Mam jeszcze pytania dotyczące dwóch granicy. ile wynosi granica przy x dążącym do zera z
Czy jest to zero?
21 sty 17:03
salamandra: nie
21 sty 17:05
janek191:
| | √2 + x − √2 −x | | 2 + x − ( 2 −x) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | x | | (√2 + x + √2 −x)*x | |
więc
x→0
21 sty 17:22
Nikto0: A skąd jest 2 w liczniku skoro 2+x−(2−x) równe jest zeru i w jaki sposób jest wykonane mnożenie
wyrażenia z mianownika przez x
21 sty 17:32
Nikto0: Już to wiem ale skąd jest minus przed wyrażeniem
21 sty 17:35
janek191:
tam powinno być =
( nie trafiłem )
21 sty 17:36
janek191:
2 + x − (2 −x) = 2 x
skróciło się z x w mianowniku.
21 sty 17:38
21 sty 17:39
Nikto0: | | 2x2+3x−2 | |
Jak obliczyć granicę lim x dąży do −2. |
| ? Wychodzi mi zły wynik |
| | x+2 | |
21 sty 18:10
salamandra: 2x
2+3x−2 = 0
Δ= 9+16 = 25
| | (x+2)(2x−1) | | 2x−1 | |
lim |
| = lim |
| = −5 |
| | x+2 | | 1 | |
21 sty 18:19
salamandra: | | 1 | |
pewnie napisałaś (x+2)(x− |
| )  |
| | 2 | |
21 sty 18:23
Nikto0: Dziękuję.
21 sty 18:24
21 sty 21:59
21 sty 22:02
Szkolniak:
lim(sinx−cosx)=lim(sinx)−lim(cosx)=sinπ−cosπ=0−(−1)=1
x→π x→π x→π
sinπ=sin180o=0
cosπ=cos180o=−1
21 sty 22:09
Nikto0: Dziekuję
21 sty 22:13
Nikto0: | | x2−x | |
Czy granica z x dążącymi z prawej strony do zera |
| jest równa zeru? |
| | √x | |
21 sty 22:26
Szkolniak: Tak
21 sty 23:22
22 sty 11:05
Jerzy:
Granica sumy równa się sumie granic.
22 sty 11:52
Nikto0: Możesz to inaczej wytłumaczyć?
22 sty 11:57
Jerzy:
lim ( a + b ) = lim a + lim b
22 sty 11:58
Jerzy:
I dodatkowo: lim (k*f(x)) = k*lim(f(x)
22 sty 12:00
22 sty 12:22
Jerzy:
Bo mianownik zmierza do zera po wartosciach dodatnich, a licznik jest ujemny.
22 sty 12:51
Nikto0: Dziękuję
22 sty 13:44