Różniczka drugiego rzędu
Problematyczny: | | 4 | |
4y''+3y'= |
| prosze o pomoc w rozwiązaniu tego |
| | e−34x+2 | |
równania, Różniczka drugiego rzędu
pozdrawiam
21 sty 11:45
Mariusz:
u=y'
Teraz łatwiej rozwiązać to równanie
21 sty 11:55
Problematyczny: Nadal nie pomoglo, jeśli ktoś umie proszę o rozwiązanie
21 sty 18:44
Mariusz:
Próbowałeś uzmiennić stałą albo skorzystać z czynnika całkującego
A może problemem jest policzenie całek ?
21 sty 19:36
Blee:
| | 4 | | 4e3x/4 | |
4u' + 3u = |
| ⇔ 4u'e3x/4 + 3ue3x/4 = |
| ⇔ |
| | e−3x/4+2 | | e−3x/4+2 | |
| | 4e3x/4 | |
⇔ (4ue3/4)' = |
| |
| | e−3x/4+2 | |
21 sty 19:48
Problematyczny: po prostu zupełnie nie ogarniam całek
21 sty 19:48
Blee:
powinno być (4ue3x/4)' = ....
21 sty 19:48
Blee:
No to masz poważny problem, jeżeli wysiadasz już na całkach, a teraz robicie równania
różniczkowe.
Najpierw potrenuj (zrób SETKI przykładów) całki. Bez tego 'wysiądziesz' na rr'ach (co zresztą
już sam widzisz).
21 sty 19:49