matematykaszkolna.pl
metoda operatorowa, Tw laplacea kers02: Witam potrzebuję pomocy z zadaniem. Rozwiązać zagadnienie początkowe metodą operatorową: y''''−7y'''+11y''+7y'−12y=0 y'(0)=1 y''(0)=−1 y'''(0)=1 Wiem że trzeba użyć tw laplace, ale nie weim za bardzo jak
21 sty 00:42
kers02: nie wiem czy dobrze zapisuję, rozwinąłem to do s4 * L(y) − s3 * y(0) − s2 * y(0) − s*y(0) i y(0) = 0 czy tak powinno być czy gdzieś powinny się pojawić "primy, bisy itp"?
21 sty 01:26
Mariusz: Aby upewnić się gdzie powinny być "primy" i "bisy" scałkuj przekształcenie Laplace przez części ∫y(n)(t)e−stdt=y(n−1)(t)e−st|0−∫0y(n−1)(−se−st)dt ∫y(n)(t)e−stdt=0−y(n−1)(0+)+s∫0y(n−1)e−stdt L(y(n)(t))=−y(n−1)(0+)+sL(y(n−1)(t)) L(y4(t))=−y'''(0+)+sL(y'''(t)) L(y4(t))=−y'''(0+)+s(−y''(0+)+sL(y''(t))) L(y4(t))=−y'''(0+)−sy''(0+)+s2L(y''(t)) L(y4(t))=−y'''(0+)−sy''(0+)+s2(−y'(0+)+sL(y'(t))) L(y4(t))=−y'''(0+)−sy''(0+)−s2y'(0+)+s3L(y'(t)) L(y4(t))=−y'''(0+)−sy''(0+)−s2y'(0+)+s3(−y(0+)+sL(y(t))) L(y4(t))=−y'''(0+)−sy''(0+)−s2y'(0+)−s3y(0+)+s4L(y(t)) (−1+s−s2−Cs3)+s4Y(s)−7(1−s−Cs2)−7s3Y(s)+11(−1−Cs)+11s2Y(s)−7C+7sY(s)−12Y(s)=0 (s4−7s3+11s2+7s−12)Y(s)−7C−19+(−11C+8)s+(7C−1)s2−Cs3=0 (s4−7s3+11s2+7s−12)Y(s)=Cs3+(−7C+1)s2+(11C−8)s+7C+19
 Cs3+(−7C+1)s2+(11C−8)s+7C+19 
Y(s)=

 s4−7s3+11s2+7s−12 
s4−7s3+11s2+7s−12=0 (s4−7s3)−(−11s2−7s+12)=0
 49 5 
(s4−7s3+

s2)−(

s2−7s+12)=0
 4 4 
 7 5 
(s2

s)2−(

s2−7s+12)=0
 2 4 
 7 y 5 7 y2 
(s2

s+

)2−((y+

)s2+(−

y−7)s+

+12)=0
 2 2 4 2 4 
 5 7 
(y2+48)(y+

)−(−

y−7)2=0
 4 2 
 5 49 
(y3+

y2+48y+60)−(

y2+49y+49)=0
 4 4 
y3−11y2−y+11=0 y2(y−11)−1(y−11)=0 (y−11)(y2−1)=0
 7 1 9 21 49 
(s2

s+

)2−(

s2

s+

)
 2 2 4 2 4 
 7 1 3 7 
(s2

s+

)2−(

s−

)2=0
 2 2 2 2 
 7 1 3 7 7 1 3 7 
((s2

s+

)−((

s−

)))((s2

s+

)+((

s−

)))=0
 2 2 2 2 2 2 2 2 
(s2−5s+4)(s2−2s−3)=0 (s−1)(s−4)(s+1)(s−3)=0
 Cs3+(−7C+1)s2+(11C−8)s+7C+19 
Y(s)=

 s4−7s3+11s2+7s−12 
 Cs3+(−7C+1)s2+(11C−8)s+7C+19 
Y(s)=

 (s−1)(s−4)(s+1)(s−3) 
 A B C D 
Y(s)=

+

+

+

 s−1 s−4 s+1 s−3 
1 −7 11 7 −12 1 1 −6 5 12 0 A(s3−6s2+5s+12) 1 −7 11 7 −12 4 1 −3 −1 3 0 B(s3−3s2−s+3) 1 −7 11 7 −12 −1 1 −8 19 −12 0 C(s3−8s2+19s−12) 1 −7 11 7 −12 3 1 −4 −1 4 0 D(s3−4s2−s+4) A(s3−6s2+5s+12)+B(s3−3s2−s+3)+C(s3−8s2+19s−12)+D(s3−4s2−s+4)= Ks3+(K+1)s2+(11K−8)s+7K+19 A+B+C+D=K −6A−3B−8C−4D=−7K+1 5A−B+19C−D=11K−8 12A+3B−12C+4D=7K+19 1 1 1 1 1 0 0 0 −6 −3 −8 −4 0 1 0 0 5 −1 19 −1 0 0 1 0 12 3 −12 4 0 0 0 1 3 3 3 3 3 0 0 0 0 3 −2 2 6 1 0 0 0 −6 14 −6 −5 0 1 0 0 −9 −24 −8 −12 0 0 1 6 0 10 2 −6 −2 0 0 0 15 −10 10 30 5 0 0 0 0 10 −2 7 2 1 0 0 0 −30 −2 6 3 0 1 12 0 0 8 −26 −8 −2 0 0 15 0 8 37 7 1 0 0 0 40 −8 28 8 4 0 0 0 0 −8 27 9 3 1 12 0 0 0 1 1 1 1 0 15 0 0 64 16 4 1 0 0 40 0 1 −1 1 −1 0 0 0 −8 27 9 3 1 120 0 0 0 10 10 10 10 0 120 0 0 512 128 32 8 0 0 120 0 3 −3 3 −3 0 0 0 120 −405 −135 −45 −15 A−1=
10 10 10 10 




120 120 120 120 
512 128 32 8 




120 120 120 120 
3 −3 3 −3 




120 120 120 120 
−405 −135 −45 −15 




120 120 120 120 
A+B+C+D=K −6A−3B−8C−4D=−7K+1 5A−B+19C−D=11K−8 12A+3B−12C+4D=7K+19
 1 1 1 1 
A=

K+

(−7K+1)+

(11K−8)+

(7K+19)
 12 12 12 12 
A=K+1
 64 16 4 1 
B=

K+

(−7K+1)+

(11K−8)+

(7K+19)
 15 15 15 15 
 1 1 
B=

K+

 5 5 
 1 1 1 1 
C=

K−

(−7K+1)+

(11K−8)−

(7K+19)
 40 40 40 40 
 3 7 
C=

K−

 10 10 
 −27 9 3 1 
D=

K−

(−7K+1)−

(11K−8)−

(7K+19)
 8 8 8 8 
 1 1 
D=−

K−

 2 2 
 1 131 1 1 
Y(s)=(K+1)

+(

K+

)

 s−1 15 5 s−4 
 1 7 1 19 1 1 
+(

K−

)

+(−

K−

)

 10 10 s+1 2 2 s−3 
 5 1 1 
y(t)=(

K+1)et+(

K+

)e4t+
 3 5 5 
 3 7 1 1 
(

K−

)e−t−(

K+

)e3t
 10 10 2 2 
Macierz odwrotna jest o tyle wygodna że jeśli pomylisz się przy wyznaczaniu wektora wyrazów wolnych (jak mi się to zdarzyło) to łatwo rozwiążesz układ z poprawnym wektorem wyrazów wolnych Nie podałeś wartości y(0) więc przyjąłem że jest ona równa pewnej stałej
21 sty 05:14
Mariusz:
 1 1 3 7 1 1 
y(t)=(K+1)et+(

K+

)e4t+(

K−

)e−t − (

K+

)e3t
 5 5 10 10 2 2 
Nie poprawiłem wszystkiego po mojej ostatniej pomyłce
21 sty 05:19