Rozłóż na ułamki proste
Ratata: Rozłóż na ułamki proste
20 sty 23:42
Blee:
x3 − x2 − 2x = x(x2 − x − 2) = x(x−2)(x+1) i rozkładasz
20 sty 23:47
Maciess: | 5x−4 | | 2 | | −3 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x+1)(x−2) | | x | | x+1 | | x−2 | |
20 sty 23:50
Ratata: @Maciess
Jak to zrobiłes?
21 sty 00:10
Blee:
byłeś na zajęciach
| 5x−4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−2)(x+1) | | x | | x−2 | | x+1 | |
wymnażasz prawą stronę (wspólny mianownik) i porównujesz strony pod względem współczynników
przy kolejnych potęgach zmiennej 'x'
Będą trzy równania (dla x
2, x
1 i dla wyrazu wolnego)
21 sty 00:16
Ratata: Mamy zajęcia w poniedziałek, które wypadały caly czas z powodu świąt i materiał został tak
ograniczony że jedynie nam pokazał funkcje logarytmiczne to i tak po macoszemu
21 sty 00:18
Maciess: Tak jak Blee

(x+1)(x−2)A+x(x−2)B+x(x+1)=5x−4
Podstawiając odpowiednie 3 wartości dla x otrzymasz od razu szukane współczynniki.
21 sty 00:20
21 sty 00:20
Blee:
−2A = −4 −> A = 2 (podstawiając x = 0 do równania z 00:20)
3B = −9 −> B = −3 (podstawiając x = −1 do równania z 00:20)
6C = 6 −> C = 1 (podstawiając x = 2 do równania z 00:20)
21 sty 00:33
Ratata: Nie ważne, @Blee @ Maceiss Bardzo dziękuję
21 sty 00:34