Rozwiązanie ogólne układu równań
Aneyh: Dobry wieczór, czy mógłby ktoś sprawdzić czy nie popełniłem jakiegoś błędu?

2x1 + x2 + x4 = 5
x1+ x4 = 3
2x1 + 4x2 + x3 = 4
| 2 1 0 1 | 5 | | 1 2 0 1 | 5 | | 1 2 0 1 | 5 | | 1 1 2 0 | 5 |
| 1 0 0 1 | 3 | ~| 0 1 0 1 | 3 | ~ | 0 1 0 1 | 3 | ~ | 0 1 1 0 | 3 |
| 2 4 1 0 | 4 | | 4 2 1 0 | 4 | | 0 −6 1 −4| −16 | | 0 0 −2 1|−4 |
x3 = t
x2 + x4 + 2x1 = 5
x4 + x1 = 3
−2x1 + t = −4 −−> x1 = (t+4)/2
x4 = (2−t)/2
x2 = −t/2
t należy do rzeczywistych
20 sty 23:39
Blee:
możesz mi wyjaśnić przejście pomiędzy pierwszym a drugim

Jakiś głębszy sens tutaj jest
20 sty 23:42
Blee:
żebyś chociaż zapisał co robisz −−− nie wiem po co zamieniasz kolumny miejscami *przy takim
zapisie co tutaj jest to co najmniej mylące, zwłaszcze że później wypisujesz równania)
20 sty 23:44
Aneyh: Zamieniłem kolumny miejscami żeby łatwiej było zrobić "schodki". Jeśli chodzi o ostatnią
macierz, to w wyniku zamian kolumn, stoją one w następującej kolejności: x2, x4, x1, x3.
20 sty 23:58