funkcja
analiza:
Funkcja ciagła f : R→R jest dwukrotnie rózniczkowalna w zbiorze
R\{0}, przy czym f''(x)=1 dla kazdej liczby rzeczywistej x≠0. Ponadto wiadomo, ze
f(−3)=−3, f(−1)=−1, f(1)=1 .
Wyznaczyc f(5).
20 sty 23:30
Blee:
na pewno TAKIE są wartości funkcji
20 sty 23:38
analiza: Tak
20 sty 23:43
Blee:
skoro f''(x) = 1 dla każdego x∊ R/{0}
to znaczy że f'(x) = x dla każdego x∊ R/{0}
a to znaczy, że funkcja f(x) jest malejąca w przedziale (−∞; 0) co jest sprzeczne z danymi
zadania
20 sty 23:59
analiza:
Tresc zadania jest dobrze.
21 sty 10:37
ABC:
Blee o północy zaczyna mówić nieprawdziwe rzeczy , f''(x)=1 to f'(x)=x+c
21 sty 10:39
Blee:

ABC masz rację, co nie zmienia faktu, że dane nie pasują.
f'(x) = x+a
| | (1+a)2 − (1−a)2 | | 4a | |
f(1) − f(−1) = |
| = |
| = 2 −> a = 1 |
| | 2 | | 2 | |
czyli funkcja jest malejąca na przedziale (−3;−1) co się nie zgadza z danymi.
21 sty 12:04