Martuś ;): plis pomożcie

a) x
2-2x=0
b) 3x
2-7x=0
c) 4x
2+7x=0
d) 1/2x
2-5x=0
e) x
2-16=0
f) 4x
2-25=0
g) x
2-5=0
h) 3x
2-7=0
i) 4x
2+1=0
j) 5x
2+5=0
Rozwiąż równiania kwadratowe
w przykładzie d) ma być ułamek
18 lis 21:52
:-): Wyciągnij wspólny czynnik przed nawias
np w a) x(x-2)=0
x=0 lub x=2
b) x(3x-7)=0
x=0 lub 3x-7=0
x=7/3
itd.
18 lis 22:21
Martuś ;): wow dzieki ale itd tzn. ? Oo
ja tego nie rozumiem a przykłady nie są takie same...
18 lis 22:31
yeti: e/
x
2= 16 więc x = 4 x = - 4
f/
4x
2= 25 x
2 = 25/4 x= 5/2 x = - 5/2
g/
x
2 = 5 x=
√5 x = -
√5
h/
3x
2 = 7 x
2 = 7/3 x=
√7/3 x = -
√7/3
i/ 4x
2 = - 1 czyli sprzeczne
j / 5x
2 = - 5 też sprzeczne
to tyle "leniuszku"

18 lis 22:38
Martuś ;): o dziekuje
18 lis 22:42