Ekstrema funkcji
albi: Wyznacz ekstrema funkcji f(x, y) = xy2
20 sty 20:29
Jerzy:
Liczymy pochodne cząstkowe.
20 sty 20:30
albi: Problem mam w momencie gdy wyznacznik wychodzi 0
20 sty 20:45
ABC:
z definicji pokazuj, bierz małe otoczenie punktu podejrzanego o ekstremum i badaj znaki
wartości funkcji
20 sty 21:03
albi: Wychodzi mi tak jakby tych punktów podejrzanych było hmm nieskończenie wiele? bo z pierwszej
cząstkowej po przyrównaniu do 0 mam y = 0 a z drugiej x*y = 0 czyli x∊R
20 sty 21:06
ABC:
no i w każdym z nich rób z definicji zacznij od (0,0)
20 sty 22:03
albi: czyli dla każdego punktu postaci (x0, 0), gdzie x0 < 0 funkcja ma maksimum lokalne
niewłaściwe a dla x0 > 0 minimum lokalne niewłaściwe, natomiast w 0,0 ekstremum nie istnieje?
20 sty 22:31