Ciągi
Lili: Trzy liczby, których suma wynosi 15 tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą z nich
zmniejszymy o 20%, a pozostałych nie zmienimy, to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. Znajdź te liczby.
20 sty 19:29
Eta:
8,5,2 lub 2,5,8
20 sty 19:34
Lili: Jak to obliczyć?
20 sty 19:36
Blee:
mamy liczby
a−r,
a,
a+r
(a−r) + a + (a+r) = 15 −> 3a = 15 −> a = 5
drugie równanie: (0.8a)2 = (a−r)(a+r) (z własności ciągu geometrycznego)
podstawiasz i rozwiązujesz
20 sty 19:39
Leszek: Rozwiaz uklad : a +( a + r ) +( a+ 2r ) = 15 ⇔ a+r = 5
Oraz [0,8( a +r ) ] 2 = a(a+2r)
20 sty 19:39