Ciągi
Zzz: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an), jeżeli a5 = 9 oraz (a1, a3, a13) tworzą w podanej kolejności
ciąg geometryczny
20 sty 19:10
Blee:
a32 = a1*a13 ⇔ (a1 + 2r)2 = a1*(a1+12r)
a5 = 9 ⇔ a1 + 4r = 9
układ równań z dwoma niewiadomymi
20 sty 19:12
Blee:
jak trochę pokombinujesz z drugim równaniem to nie będzie problemów z pierwszym równaniem (tylu
'symboli' )
20 sty 19:13
Eta:
a5=9 to a1=a5−4r=9−4r , a3=a5−2r=9−2r, a13=a5+8r=9+8r
9−4r,9−2r, 9+8r −−− tworzą ciąg geometryczny
to (9−2r)2=(9−4r)(9+8r)
wyznacz r=.... lub r=....
an= a5+(n−5)*r
an=...... lun an=....
dokończ
20 sty 19:43