Oblicz pochodną cząstkową funkcji u(x,y,z).
Marcin: Oblicz pochodną cząstkową funkcji u(x,y,z).
u(x,y) = 2x2 − 3y3
Może mi ktoś powiedzieć co robię źle?
∂u∂x = 4x − 3y3
∂u∂y = 2x2 − 9y2
według rozwiązania powinno być 4x i −9y2 ale dlaczego?
W innym przykładzie który znalazłem jest:
f(x,y) = x3y5
∂f∂x = 3x2y5
∂f∂y = x3 5*y4 = 5x3 y4
tutaj nic nie znika, dlaczego?
20 sty 19:03
Jerzy:
Jak liczysz po x,to y traktujesz jako stałą i odwrotnie.
20 sty 19:05
Leszek: | | δu | | δu | |
Dla pochodnej |
| , y jest stala , wiec , |
| = 4x , ( bo jest dadawanie) |
| | δx | | δx | |
Analogicznie dla drugiej pochodnej ,w drugim przykladzie jest mnozenie przez stala ( y
5 )
20 sty 19:07
Marcin: No to w drugim przykładzie powinno być względem x 3x2 a jest jeszcze y5 i to jest
poprawne rozwiązanie.
Dalej względem y byłoby 5y4.
20 sty 19:07
Marcin: @Leszek
Czyli jak jest dodawanie albo odejmowanie wyrażenia (np. 3y3) to wtedy traktuję to jako stałą
a jeżeli jest mnożenie to nie traktuję tego jako stałą?
20 sty 19:09
Leszek: Tez przy mnozeniu jest to stala i ja mnozysz , przypomnij sobie : ( a*f(x) ) ' = a* f ' (x)
20 sty 19:11