Rachunek prawdopodobienstwa
MATI: Cześć mogłby ktoś pomóc?
Dwa działa strzelają na przemian do celu do pierwszego trafienia. Prawdopodobieństwa trafień
wynoszą: 0,6 dla pierwszego działa i 0,5 dla drugiego działa. Znajdź zmienną losową, która jest
ilością naboi wystrzelonych przez drugie działo.
20 sty 18:34
Blee:
x = 0 −> p = 0.6
x = 1 −> p = 0.4*0.5 + 0.4*0.5*0.6 = 0.4*0.5*(1+0.6)
x = 2 −> p = 0.4*0.5*(0.4*0.5 + 0.4*0.5*0.6) = (0.4*0.5)
2*(1 + 0.6)
x = 3 −> p = (0.4*0.5)
2*(0.4*0.5 + 0.4*0.5*0.6) = (0.4*0.5)
3*(1 + 0.6)
itd.
poradzisz sobie dalej z tym
20 sty 18:57
MATI: rozwiniesz czemu w x=1 sumujesz jeszcze 0,4*0,5*0,6?
20 sty 19:03
Blee:
masz możliwość:
x = 0 −> art1 trafia
x = 1 −> art1 pudłow * art2 trafia + art1 pudło * art2 pudło * art1 trafia
x = k −> to co wcześniej we wcześniejszym 'ruchu' ale dokładasz kolejkę pudła obu art.
20 sty 19:08
MATI: okej okej rozumiem, a dalej co mam zrobic. bo widac ze kolejne strzaly dodaja nam potego w
(0,4+0,5)
20 sty 19:12
Blee:
nie 0.4
+0.5 tylko 0.4
*0.5
dlatego się zapytałem, czy sobie dalej poradzisz ... masz wzór ogólny na P(X=k) =
(0.4*0.5)
k(1+0.6) ; dla k=0 wzór wygląda trochę inaczej
więc ... co chcesz jeszcze od tego
20 sty 19:19
MATI: tak tak tam * pomylilem. czyli zmienna losowa przyjmuje postac na P(X=k) =
(0.4*0.5)k(1+0.6)
20 sty 19:23
MATI: Dziekuje slicznie
20 sty 19:24
Blee:
pamiętaj żeby zrobić klamerkę bo dla k = 0 prawdopodobieństwo jest z goła inne (wzór nie
pasuje)
20 sty 19:25
MATI: a chcialbys pomoc mi w jeszcze jednym zadaniu?
20 sty 19:31