Prawdopodobienstwo - Ukryte zdarzenia
kcmJ: Na wykresie przedstawiono dane o ocenach z matematyki uczniów jednej z klas trzecich (wykresu
nie wrzucam ale wygląda on tak: dop − dwóch uczniów, dst − sześciu, db − ośmiu, bdb −
czterech, cel − dwóch). Spośród uczniów tej klasy wybrano losowo dwie osoby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowano uczniów,
a) wylosowano uczniów, z których każdy miał na koniec semestru ocenę co najmniej bardzo dobrą.
liczba wszystkich uczniów = 22
|Ω|=22*21
A' − wylosowano uczniów z oceną niższą od bdb. (jest ich 16)
|A'|=6*5
| | 5 | |
Odpowiedź i wynik, gdy policzę z |A|=6*5... wyjdzie |
| |
| | 77 | |
Dlaczego wyniki się różnią? Ponieważ licząc z A' w pozostałym zawarte są również takie
zdarzenia, jak np.?
20 sty 18:23
kcmJ: Poprawka:
|A'|=16*15
20 sty 18:24
Blee:
Ale po co z przeciwnego

Jest to źle rozwiązane ... policzyłeś prawdopodobieństwo, że OBAJ nie mają oceny bdb lub cel.
A jak już chcesz z przeciwnego to trza policzyć prawdopodobieństwo, że CHOCIAŻ JEDEN Z NICH nie
ma oceny bdb lub cel.
20 sty 19:00
kcmJ: Niezbyt rozumiem dział prawdopodobieństwo i tak robiąc zadania, zauważyłem, że jeśli piszę "co
najmniej" to zadania są liczone z A' i myślałem, że będzie lepiej. Ale nie wyszło. Jeszcze
muszę się pouczyć tego działu. Dziękuję za odpowiedź, tak myślałem, że coś innego policzyłem.
21 sty 10:53