matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo - Ukryte zdarzenia kcmJ: Na wykresie przedstawiono dane o ocenach z matematyki uczniów jednej z klas trzecich (wykresu nie wrzucam ale wygląda on tak: dop − dwóch uczniów, dst − sześciu, db − ośmiu, bdb − czterech, cel − dwóch). Spośród uczniów tej klasy wybrano losowo dwie osoby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowano uczniów, a) wylosowano uczniów, z których każdy miał na koniec semestru ocenę co najmniej bardzo dobrą. liczba wszystkich uczniów = 22 |Ω|=22*21 A' − wylosowano uczniów z oceną niższą od bdb. (jest ich 16) |A'|=6*5
 40 
P(A')=

77 
 37 
P(A)=1−P(A')=

77 
 5 
Odpowiedź i wynik, gdy policzę z |A|=6*5... wyjdzie

77 
Dlaczego wyniki się różnią? Ponieważ licząc z A' w pozostałym zawarte są również takie zdarzenia, jak np.?
20 sty 18:23
kcmJ: Poprawka: |A'|=16*15
20 sty 18:24
Blee: Ale po co z przeciwnego Jest to źle rozwiązane ... policzyłeś prawdopodobieństwo, że OBAJ nie mają oceny bdb lub cel. A jak już chcesz z przeciwnego to trza policzyć prawdopodobieństwo, że CHOCIAŻ JEDEN Z NICH nie ma oceny bdb lub cel.
20 sty 19:00
kcmJ: Niezbyt rozumiem dział prawdopodobieństwo i tak robiąc zadania, zauważyłem, że jeśli piszę "co najmniej" to zadania są liczone z A' i myślałem, że będzie lepiej. Ale nie wyszło. Jeszcze muszę się pouczyć tego działu. Dziękuję za odpowiedź, tak myślałem, że coś innego policzyłem.
21 sty 10:53