Udowodnij, ze
T: Uzasadnij ze iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych z których pierwsza jest parzysta jest
podzielny przez 24.
Wiem, ze wśród trzech kolejnych liczb naturalnych znajduje się liczba podzielna przez 3,
wymnażajac iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych wychodzi 4(2n3+3n2+n) czyli ten
iloczyn jest również podzielny przez 4
Ale jak mam udowodnić ze jest on podzielny przez 24?
20 sty 16:44
Saizou :
2n•(2n+1)•(2n+2)=
4n(n+1)(2n+1)=
4n(n+1)(2n+4−3)=
4n(n+1)[2(n+2)−3]=
8n(n+1)(n+2)−12n(n+1)
+ komentarz
20 sty 16:57
T: Dziękuje!
20 sty 17:17