Oblicz granice
Alex: Witam, mam problem odnośnie granicy:
Totalnie nie wiem jak się za to zabrać.Próbowałem to rozpisywać jednak wychodzą mi jakieś
głupoty.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
20 sty 15:57
Jerzy:
Na początek rozbij na sumę granic.Potem w drugiej podziel licznik i mianownik przez n4
20 sty 16:08
Alex: Podzieliłem przez n
4, powstały mi ułamki piętrowe co powinienem teraz z tym zrobić. Jak dosyć
rozumiem granice to tego przykładu totalnie nie ogarniam
20 sty 16:15
Jerzy:
| | (3/4)n + 1/4n | |
lim |
| = 0 |
| | 1 + 1/4n | |
20 sty 16:23
salamandra: Na pewno przy x−>∞ czy przy n?
20 sty 16:24
Alex: Jerzy to miało być 4n czy n4? Salamadra faktycznie powinno być n mój błąd
20 sty 16:36
salamandra: No to w takim razie gołym okiem widac, że wynik to ∞.
Wiadomo ze 2n dąży do nieskończoności.
A drugi ułamek do zera, wiec ∞+0= ∞
20 sty 16:43
Alex: Z 2n sprawa jest jasna. Mogłabyś mi tylko objaśnić jak dojść do tego 0 w drugim ułamku?
20 sty 16:45
Jerzy:
Upss... oczywiście 4n
20 sty 16:50
Jerzy:
I patrz 16:23, tam podzieliłem przez 4n
20 sty 16:51
salamandra: | | 1 | |
MÓGŁBYM− najpierw na logikę, później formalnie: na logikę− jak mamy ( |
| )n, to granica |
| | 2 | |
przy n−>
∞=0. Ponieważ im większe „n” weźmiesz, tym mniejszy ułamek uzyskasz, ale nigdy nie
będzie on mniejszy od zera (będzie się do niego zbliżał, możesz sam zbadać biorąc wysokie
| | 3n | |
potęgi). Jeśli mamy |
| (jedynki w ogóle nie musimy brać pod uwagę, bo jest i tu i tu |
| | 4n | |
| | 3 | |
i nie zmieni wyniku). No to możemy to zapisać jako ( |
| )n . I teraz na logikę sobie |
| | 4 | |
odpowiedzmy do czego to będzie dążyć przy n−>
∞ − również do zera.
Teraz formalnie:
Rozbijamy to na dwie granice
lim 2n =
∞
| | 3n+1 | | 4n((34)n+14n) | |
lim |
| = lim |
| |
| | 4n+1 | | 4n(1+14n) | |
4
n się skraca i teraz widzimy ze wszystkie ułamki dążą do zera, a jedynka do jedynki (granica
| | 0 | |
stałej jest równa stałej) wiec zostaje nam lim |
| = 0 |
| | 1 | |
20 sty 16:56
Alex: oj przepraszam nick mnie zmylił

. Dziękuję Ci bardzo teraz wszystko już rozumiem
20 sty 16:59
salamandra: | | 1 | |
Tam w liczniku i mianowniku jest oczywiście |
| |
| | 4n | |
20 sty 17:01
Alex: Teraz zauważyłem w mianowniku jest 4 do (n+1), nie (4n)+1 czy to coś zmienia?
20 sty 17:04
salamandra: Że w przykładzie tak jest jednak, czy ja gdzieś tak napisałem?
20 sty 17:08
Alex: W przykładzie, starałem się tak to zapisać ale słabo to widać
20 sty 17:25
salamandra: Nic nie zmieni, po prostu wynieś 4n+1 przed nawias i w liczniku odpowiednio popraw , ale
wyjdzie na to samo
20 sty 17:41
Alex: chwila chwila nie 4n+1 tylko 4n+1, mam to rozbić na 4n + 41?
20 sty 17:48
salamandra: Wiem wiem, z telefonu ciężko mi pisać:
20 sty 18:05
salamandra: Na końcu jeszcze „)”
20 sty 18:05