objetosc bryly obrotowej
praisethelord: witam jutro mam kolokwium z matematyki z całek oznacoznych i nieoznaczonych. Jedyny problem tzn
nie wiem jak to robić jest w kwestii obliczania objętosci bryły obrotowej. Mamy dosyć okrojony
materiał
pod względem obliczania tych objetosci ponizej podaje przykladowe zadania jakie mogą być:
Zad. Obliczyć objętość bryły ograniczonej przez powierzchnię powstałą przez obrót wykresu
funkcji
y=f(x) wokół osi OX dla x nalezy [a,b]
a)f(x)=x
2 xe[0,2]
b)f(x)=1−x
2 xe[0,1]
c)f(x)=tgx xe[0,π/4]
d)f(x)=sinx xe[0,π]
pisząc z xe mam namysli z nalezy do przedziału..
proszę o pomoc
20 sty 14:29
20 sty 14:41
Mila:

a) y=x
2,
V=π
a∫
b y
2dx=π*
0∫
2x
4dx=
| | 1 | | 1 | | 32π | |
=π*[ |
| x5]02=π* |
| *32= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
i tak wszystko rozwiązuj.
20 sty 15:15
praisethelord: czyli to się pod jakiś wzór podstawia tak?
20 sty 15:17
Mila:
Przecież miałeś to na wykładach. Oczywiście, że są wzory, otwórz notatki.
20 sty 15:50
V: student myślał, że to się po prostu wie albo zgaduje
21 sty 09:41