Równanie różniczkowe 2 rzędu
Meumann: y'' +2y' + 5y = −8,5cos2x (*)
Całka ogólna równania jednorodnego:
r
2 + 2r + 5 = 0, r
1 = −1 + 2i, r
2 = −1 −2i
y
j = e
−x(C
1*cos2x + C
2*sin2x)
Metodą przewidywań:
r(x) = −8,5cos2x
y
p = (Ax+B)cos2x + Csin2x
y
p' = −2(Ax+B)sin2x + Acos2x + 2Ccos2x
y
p'' = −4(Ax+B)cos2x − 2Asin2x − 4Csin2x
Po podstawieniu do * wychodzi nam układ równań:
−4B+C = 0, stąd
B = −0,5 a C = −2
Więc według tego rozumowania rozwiązanie to:
y = e
−x(C
1cos2x + C
2sin2x) −
cos2x2 − 2sin2x
Lecz nie zgadza się to z wynikiem, który otrzymałem wpisując równanie w wolframa.
Czy popełniłem gdzieś błąd?