wyznacz x
Marek: sinx=cosx
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu w takim przypadku możemy podzielić przez cosx otrzymując
tgx=1, skoro cos x może przyjąć wartość 0 ?
20 sty 13:13
Jerzy:
Ponieważ , jeśli cosx = 0 , to sinx musiałby też równy 0 , a to jest niemożliwe.
20 sty 13:17
===:
... dobre sobie
20 sty 13:59
Jerzy:
Niby co ?
20 sty 14:03
Jerzy:
Może bardziej precyzyjnie, sinx i cosx nie mogą być jednocześnie równe zero
20 sty 14:15
salamandra: Mnie tez to odwiecznie nurtuje− nie trzeba w tym miejscu zrobić dwóch założeń, gdy cosx=0 i
wtedy rozwiązać oraz drugi przypadek dla cosx≠0?
20 sty 14:18
Jerzy:
NIe trzeba. Albo dzielisz obustronnie przez cosx, albo przez sinx ( bez znaczenia ).
| | π | |
Inny sposób to: sinx = sin( |
| − x) |
| | 2 | |
20 sty 14:20
salamandra: A dlaczego w tym momencie obchodzi nas to, czy są one kiedyś obydwie równe zeru? Przecież
| | π | |
dzielić przez zero nie można, a dzieląc przez cosx możemy to zrobić dla x= |
| +kπ k∊C |
| | 2 | |
20 sty 14:23
Mariusz:
cos
2x+sin
2x = 1
więc jeśli cosx=0 to sin(x)=−1 ⋁ sin(x)=1
sinx=cosx
Inny sposób
cosx−sinx=0
| | 1 | | 1 | |
√2(cosx |
| −sinx |
| )=0 |
| | √2 | | √2 | |
cos(x+y)=cos(x)cos(y)−sin(x)sin(y)
20 sty 14:27
Jerzy:
| | π | |
Jeśli chcesz podzielić przez cosx , to stwierdzasz ,że kąt |
| nie może być rozwiazaniem |
| | 2 | |
tego równania.
20 sty 14:27
salamandra: Dlatego powinienem teoretycznie sprawdzić czy π/2 jest rozwiązaniem, ale nie muszę bo z góry
wiem że wtedy sin i cos nie są sobie równe?
A gdybym jednak sprawdził to wyszłaby mi sprzeczność i tyle?
20 sty 14:30
Mariusz:
salamandra: A dlaczego w tym momencie obchodzi nas to, czy są one kiedyś obydwie równe zeru?
| | π | |
bo pozwala nam to stwierdzić że |
| +kπ nie jest rozwiązaniem |
| | 2 | |
| | π | |
a zatem usuwając liczby |
| +kπ z dziedziny x nie "gubimy" rozwiązań |
| | 2 | |
20 sty 14:33
salamandra: No tak, ale dzielić przez zero nie można, wiec po prostu formalnie należałoby zrobić tak jak
napisałem 14:30?
20 sty 15:13