Granica.
domi: Kompletnie nie wiem jak policzyc tą granicę i siedzę z tym już od 1,5 h :c Odp.to 5.
Może ktoś chociaż naprowadzi?
lim (ln(x+3)−ln(x−2))
x−>∞
20 sty 10:20
Jerzy:
| | x + 3 | |
Liczysz limx→∞ln( |
| ) |
| | x − 2 | |
20 sty 10:25
Jerzy:
I wynik to 0 , a nie 5.
20 sty 10:27
domi: Zapomniałam dodać że przed tym całym nawiasem stoi jeszcze x i tu jest problem
20 sty 10:28
Jerzy:
| | x+3 | | 5 | |
W takim razie liczysz: lim ln( |
| )x = lim ln [ (1 + |
| )x/x−2] |
| | x−2 | | x − 2 | |
= [ lne
5 ] = 5
20 sty 10:35
jc: | | x+3 | |
ln ( |
| )x →ln e3/ e−2 = 5. |
| | x−2 | |
20 sty 10:36
jc: Ja proponuję taki rachunek:
| | x+3 | | (1+3/x)x | | e3 | |
( |
| )x = |
| → |
| |
| | x−2 | | (1−2/x)x | | e−2 | |
Wg tego schematu można liczyć w pamięci.
20 sty 10:42