wg Pekasiewicz
naturalny: | | x2−4 | |
Czy zapis takiej funkcji do obliczenia pochodnej f(x)= ln |
| oznacza, że chodzi o |
| | x2−9 | |
złożenie? A dlaczego nie iloczyn ( czyli czemu nie [ f(x)*g(x)] ) Jako złożenie jest
rozwiązane w książce p. Pekasiewicz.
20 sty 09:01
Blee:
tak to jest funkcja złożona f(g(x))
gdzie:
f(x) = ln x
g(x) oczywiście także jest funkcją złożoną
20 sty 09:15
naturalny: A jak musiałby wyglądać wzór tej funkcji, żeby obliczyć iloczyn? Czy mnożyć można tylko
funkcje typu f(x)=x2 i g(x)= x4+2x+3 itp?
20 sty 09:29
Jerzy:
Twoje pytanie jest niejasne. Czy chodzi ci o np. funkcję f(x) = ln [(x − 3)*(x2 + 2)] ?
20 sty 09:59
naturalny: Bardziej o to, że w podręczniku jest to zrobione jako, że to funkcja złożona, a prawie, że
identyczny przykład prowadząca na studiach zrobiła przez ich wymnożenie.
20 sty 11:16
Jerzy:
A możesz pokazać ten przykład ?
20 sty 11:24
20 sty 11:26
Jerzy:
I co wymnożyła ?
20 sty 11:28
naturalny: | | x3 | | x4+3x2 | |
ln z ułamkiem, jako funkcje, jej wynik to |
| + |
| *lnx |
| | x3+x | | (x2+1)2 | |
20 sty 11:31
Jerzy:
To ma być pochodna funkcji z 11:26 ?
20 sty 11:51
naturalny: Tak, według prowadzącej na studiach.
20 sty 11:54
Jerzy:
Podejrzewam,ze chyba ty coś pomyliłleś , bo to jest jakaś kosmiczna bzdura
Pochodną z tej funkcji mozemy policzyć jako pochodną funkcji złozonej, gdzie funkcją zewnętrzną
jest logarytm naturalny, a wewnetrzną iloraz funkcji, ale prosciej jest policzyc ja tak:
f(x) = lnx
3 − ln(x
2 + 1)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *3x2 − |
| *2x |
| | x3 | | x2 + 1 | |
20 sty 12:09