liczby
mat:
lim n−>∞ ln(n(1/2)*n2+(n3))/ln(n(1/2)*n2)=1
lim n−>∞ ln(n(1/2)*n2+(n3))/ln(n(1/4)*n2) =2
Jakie znaczenie maja wspolczynniki przy n2, ze ta granica sie zmienia?
czy to ze sa one ulamkami miedzy (0,1) ? czy to ze sa w liczniku czy mianowniku?
19 sty 23:20
Blee:
No chyba coś Ci się pomieszało:
Własności logarytmów:
| ln na | | a | | ln n | | a | | a | |
| = |
| * |
| = |
| *lognn = |
| |
| ln nb | | b | | ln n | | b | | b | |
20 sty 00:12
Blee:
powyższe granice gdyby były do n−>0 wtedy byłoby to prawdą
20 sty 00:12
mat: Dla mnie te granice sa ok.
A jakie znaczenie maja te wspolczynniki przy najwyzszych potegach dla tych granic ?
20 sty 00:30
Blee:
ale w jakim sensie 'są ok'

NIE SĄ OK

obie granice są rozbieżne do +
∞ 
gdyby to było granice dla n−>0 ... wtedy prawdziwe byłyby te wartości (granica =1 i granica =2)
20 sty 00:37
mat: Ok.
A co z tymi wspolczynnikami dla tych granic ?
Czy sa jakies ogolne zaleznosci np. dla licznika i mianownika?
20 sty 01:06
mat: ?
20 sty 11:30
mat:
Chodzilo mi o takie granice wczesniej:
lim n−>∞ ln(n(1/2)*n2+n3)/ln(n(1/2)*n2)=1
lim n−>∞ ln(n(1/2)*n2+n3)/ln(n(1/4)*n2)=2
A jakie znaczenie maja wspolczynniki przy n2 dla tych granic ?
Czy sa jakies ogolne zaleznosci np. dla licznika i mianownika?
20 sty 11:38