Jeżeli do licznika pewnego nieskracalnego
olgaa: Jeżeli do licznika pewnego nieskracalnego ułamka zwykłego dodamy 7, a do mianownika 14, to
otrzymamy liczbę 58. Jeżeli natomiast od licznika tego ułamka odejmiemy mianownik, a
mianownik pozostanie bez zmian, to otrzymamy liczbę 12. Jaki to ułamek?
19 sty 22:01
Szkolniak:
| x+7 | | 5 | | x−y | | 1 | |
| = |
| ∧ |
| = |
| |
| y+14 | | 8 | | y | | 2 | |
8(x+7)=5(y+14) ∧ 2(x−y)=y
8x+56=5y+70 ∧ 2x=3y
12y−5y=14
7y=14
y=2 ⇒ x=3
| | 3 | |
zatem szukany ułamek to |
| . |
| | 2 | |
19 sty 22:08
olgaa: dziękuję!
19 sty 22:24