funkcje wymierne
TłumokMatematyczny: Mam do naszkicowania wykres funkcji. Niech mi ktoś proszę powie jakie wykresy mam po kolei
rysować aż dojdę do tego konkretnego.
19 sty 20:49
Blee:
1) rysujesz
2) przesuwasz o jednostkę w lewo
3) odwracasz względem osi OX
4) przerzucasz to co było dla x≥0 symetrycznie na ujemną stronę
19 sty 20:53
TłumokMatematyczny: | | −2 | |
a nie mogłabym zacząć od narysowania k(x) = |
| ? |
| | x | |
19 sty 21:01
TłumokMatematyczny: Już rozumiem, dzięki. A kiedy sie rozpoznaje że odwracamy względem osi OX lub OY?
19 sty 21:03
Szkolniak: y=−f(x) → odbicie wykresu funkcji symetrycznie względem osi OX
y=f(−x) → odbicie wykresu funkcji symetrycznie względem osi OY
19 sty 21:13