napisz rownanie ogolnej prostej l rownoleglej do prostej 2x-11=0 przechodzacej p
ola: napisz rownanie ogolnej prostej l rownoleglej do prostej 2x−11=0 przechodzacej przez os ox w
punkcie p(0,5)
23 lut 20:09
Zielona Gałązka: a) 2x −11 = 0
2x= 11 /:2
x=5,5
taka prosta to linia prostopadła do osi X i przechodząca przez x=5,5
b) do niej równoległa przechodząca przez P=(0,5) to będzie prosta x=0
Jej postać ogólna to również x=0.
Narysuj sobie te dwie proste x=5,5 0raz x=0 na układzie współrzędnych i wszystko stanie się dla
Ciebie jaśniejsze.
24 lut 12:43