liczby
mat:
Co jest wieksze n(1/4)*n2 czy en3 ?
19 sty 17:30
Blee:
en3 = e(n*n2} = (en)n2
czyli de facto musisz sprawdzić co jest większe:
n1/4 = 4√n czy też en ... a to chyba juz łatwo zauważyć
19 sty 19:28
mat:
wieksze jest en, funkcja wykladnicza rosnie szybciej
19 sty 21:25
mat:
A w tym przykladzie:
n(1/2)*n2 czy ((1/8)*n2)(3/8)*n2 ?
((1/8)*n2)(3/8)*n2=n(3/4)n2/8(3/8)n2
A dalej?
19 sty 21:54
mat: ?
20 sty 00:26
Blee:
n
(3/4)n2 = (n
1/2)
(3/8)n2
i co jest większe: n
1/2 czy 8 .... a jak masz granicę to do czego zbiega granica z takiego
ilorazu

ewentualnie można przekształcić do postaci:
20 sty 00:30
Blee:
a co do wyjściowego pytania:
n
n2/2 czy (n
2/8)
3n2/8
to
| | nn2/4 | |
(n2)3n2/8/83n2/8 = n3n2/4/83n2/8 = nn2/2* |
| |
| | 8n2/4*8n2/8 | |
i pytanie −−− ten ułamek na końcu będzie 'jaki'

(dla dużych n)
20 sty 00:35
Blee:
albo jeszcze, żeby łatwiej było wskazać:
| nn2/4 | | n2 | |
| = ( |
| )n2/8 |
| 83n2/8 | | 83 | |
20 sty 00:36
mat:
Ten ulamek bedzie dla duzych n wzrastal.
Zatem to wyrazenie po prawej jest wieksze.
Dobrze ?
20 sty 01:22
mat: ?
20 sty 11:29
mat: dobrze?
20 sty 22:54
Blee:
si
20 sty 23:14