ekstremum funkcji
54: proszę o pomoc
1. x4−3x2−2x
2. x3(x−2)4
1.
4x3−6x−2=0
Jak dalej to rozwiązać?
czy mogę doprowadzić do takiej postaci 4x(x2−6−2/x)=0
2. policzyłem pochodną ale mi nie wychodzi bo nie wiem co potem
3x2 (x−2)4+4x3(x−2)3 i nie wiem co potem
19 sty 17:25
Mariusz:
2x
3−3x−1=0
−2+3−1=0
W(−1)=0
2 0 − 3 −1
−1 2 −2 −1 0
(x+1)(2x
2−2x−1)=0
(x+1)()
4+4*2*1=12
| | 1−√3 | | 1+√3 | |
(x+1)(x− |
| )(x− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz albo liczysz drugą pochodną albo sprawdzasz
czy zachodzi zmiana znaku w otoczeniu miejsca zerowego pierwszej pochodnej
19 sty 17:51
54: dziękuję
19 sty 17:54
ABC:
w drugim wyciągnij przed nawias x2(x−2)3
19 sty 17:58
Mariusz:
Podejście z drugą pochodną
W'(x)=4x
3−6x−2
W''(x)=12x
2−6
W''(−1)=12−6=6 > 0 , mamy minimum
| | 1−√3 | | 1−√3 | |
W''( |
| )=12( |
| )2−6 |
| | 2 | | 2 | |
=3(1−
√3)
2−6
=3(4−2
√3)−6=6−6
√3 < 0 , mamy maximum
=3(4+2
√3)−6=6+6
√3 > 0 , mamy minimum
Ekstrema globalne też kazali ci obliczać ?
19 sty 18:16