Równanie różniczkowe 2 stopnia
Meumann: y'' − 4y' = 8x
Całka ogólna wychodzi C1 + C2e4x, ale nie wiem co zrobić dalej.
yp = Ax + B, ogólna postać równania 1 stopnia.
yp' = A, a yp'' = 0.
Idąc tym rozumowaniem nie mogę uzyskać sensownego wyniku.
19 sty 17:10
Mariusz:
Chcesz przewidywać ?
Wygodniejsza byłaby metoda uzmienniania stałych bądź metoda operatorowa
a jeszcze lepiej zadziała obniżanie rzędu
ale jeśli chcesz koniecznie przewidywać to zastanów się ilukrotnym pierwiastkiem
równania charakterystycznego jest zero
Gdyby zero nie było pierwiastkiem równania charakterystycznego
przewidywałbyś wielomian pierwszego stopnia jako całkę szczególną
a tak przewidywanie musisz przemnożyć przez xk
zakładając że zero jest k krotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego
19 sty 17:27
Mariusz:
y'' − 4y' = 8x
u=y'
u' − 4u = 8x
u' − 4u = 0
u' = 4u
ln|u|=4x+C
1
u=C
2e
4x
u(x)=C
2(x)e
4x
C
2'(x)e
4x−4C
2(x)e
4x+4C
2(x)e
4x=8x
C
2'(x)e
4x=8x
C
2'(x)=8xe
−4x
C
2(x)=−2xe
−4x+2∫e
−4xdx
| | 1 | |
C2(x)=−2xe−4x− |
| e−4x+C3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
u(x)=(− |
| (4x+1)e−4x+C3)e4x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y(x)=− |
| (4x+1)2+ |
| C3e4x+C4 |
| | 16 | | 4 | |
| | 1 | |
y(x)=C1+C2e4x− |
| (4x+1)2 |
| | 16 | |
19 sty 17:43