ostrosłup
kaz: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu dł.39 cm i podstawie o dł. 30
| | π | |
cm.Każda ze ścian bocznych tworzy z powierzchnią podstawy kąt α= |
| .Oblicz objętość |
| | 4 | |
ostrosłupa.Proszę przynajmniej o jakieś wskazówki.
23 lut 20:01
kaz: Ponawiam prośbę.
23 lut 20:30
kaz: A może jednak ktoś wie...
23 lut 21:18
kaz: Do Klary
Czy mogłabyś pomóc w tym zadaniu?
24 lut 20:17
kaz: Ponawiam prośbę.
24 lut 22:25
kaz: ABBA prawie w komplecie,więc jeszcze raz ponawiam prośbę
24 lut 23:42
Klara:
Podstawowa własność :
Jeżeli sciany są nachylone do pł. podstawy pod tym samym kątem ,
to spodek wysokosci ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę
wyznacz zatem r −− okregu wpisanego w ten trójkat równoboczny
Dalej już jak po "maśle"
powodzenia
25 lut 01:32
kaz: Tylko ten trójkąt jest równoramienny
25 lut 01:39
Klara:
dodatkowo podpowiem:
że r= H , bo trójkąt
o przyprostokątnych r, H i przeciwprostokątnej hb −− jest równoramienny
( miary kątów po 45o)
25 lut 01:42
Klara:
P=
12a*h ........ h
p = 10 w/g moich obliczeń
wyznacz r
25 lut 01:44
kaz: r=5
25 lut 01:52
Klara:
nie.. policz jeszcze raz
25 lut 01:57
kaz: chochlik r=10
25 lut 01:58
kaz: Ok.wyszło.Stokrotne dzięki
25 lut 02:01
Klara:
Sorry hp= 6 .... ( to był niechcąco napisany chochlik)
pewnie brałeś tę błedzie napisaną długość hp do pola
policz więc jeszcze raz...... r
25 lut 02:04
Klara:
echh , chyba pora iść spać
h
p=
36
25 lut 02:05
Klara:
ok .... r= H= 10
Dobranoc
25 lut 02:06
kaz: jeśli hp to wys.podstawy,to wg moich obliczeń hp=36
25 lut 02:07
kaz: Dobranoc
25 lut 02:07