Bryła
WhiskeyTaster: Mam za zadanie wyznaczyć pole powierzchni bryły V = { (x, y, z): 5 ≤ z ≤ 9 − x2 − y2}.
Tyle, że jak się za to zabrać? W jaki sposób wyznaczyć przedziały całkowania? Przyznam
szczerze, że nie leży mi to i chciałbym w końcu co nieco zrozumieć.
19 sty 15:04
Adamm:
x2+y2 ≤ 4 bo 5 ≤ 9−x2−y2
współrzędne cylindryczne, x = r cos(α), y = r sin(α), z
0≤r≤4, 0≤α≤2π, 5≤z≤9−r2
19 sty 15:29
WhiskeyTaster: Hm, α ∊ [0, 2π], bo nie mamy nałożonych żadnych ograniczeń, więc w podstawie bryły dostajemy
pełne koło?
19 sty 15:35