całka wymierna
Agata: Gdzie popełniłam błąd?
=
| A | | B | |
| + |
| / *(x−1)(x−4) |
| (x−1) | | (x−4) | |
A(x−4)+B(x−1) = 5x−2
Ax−4A+Bx−B = 5x−2
A+B = 5
−4A−B = −2
A => −1
B => 6
| | −1 | | 6 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | (x−1) | | (x−4) | |
=
| | 1 | | 1 | |
−1∫ |
| dx + 6∫ |
| dx |
| | (x−1) | | (x−1) | |
t = x−1, dt =dx
t = x−4, dt = dx
= −1ln|x−1|+6ln|x−4|+C
wynik powinien wyjść
19 sty 14:43
Jerzy:
Przecież przed całką musisz mieć 1/2.
19 sty 14:46
Mariusz:
Na samym początku
| | 1 | |
Wyciągnęłaś |
| przed całkę |
| | 2 | |
a później zapomniałaś o pomnożeniu przez tę stałą
19 sty 14:47
19 sty 14:48
Jerzy:
Z mianownika wyciągnęłaś 2,czyli przed całką masz stałą 1/2
19 sty 14:50
Agata: @Jerzy
@Mariusz
dzięki już widzę błąd
zapomniałam o 2 w mianowniku przy rozkładzie na czynniki
19 sty 14:50
a@b:
Mianownik
2x2−10x+8=2(x−1)(x−4)
19 sty 14:50