matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Patryk:
Cześć, czy mógłby ktoś sprawdzić mi czy poprawnie rozwiązałem poniższe równanie trygonometryczne?
1
sinx + cosx =
sinx
x ≠ pi*k sin
2
x + cosx = 1 1−cos
2
x + cosx = 1 −cosx(cosx−1) = 0
pi
x =
+ k*pi lub x = 2ki*pi ∉D
2
19 sty 14:30
Jerzy:
Źle.
19 sty 14:31
a@b:
sin
2
x+
sinx
*cosx=1
19 sty 14:32
Patryk:
Kurde, wiedziałem że coś pominę
Poprawię
19 sty 14:33
a@b:
19 sty 14:39
a@b:
I co? rozwiązane ?
19 sty 14:56