Zadanie 2
loczek_2_1: korzystając z własności wyznaczników oblicz
1 2 3 −1
4 3 1 1
1 0 3 1
4 −1 3 1
Czaję te własności ale np tutaj nie wiem co zastosować. Czy to trzeba jakoś najpierw
przekształcić
żeby potem to zastosować czy jak? Może mi ktoś coś podpowiedzieć?
19 sty 14:08
loczek_2_1: Ktoś wie jak to ogarnąć?
19 sty 15:15
Mariusz:
4 , 3 , 1 , 1 ,
1 , −4 , 2 , 0 ,
0.25 , −0.3125 , 3.375 , −1.25 ,
0.25 , 0.1875 , 0.703703703703704 , 1.62962962962963 ,
Gdy wymnożysz elementy na przekątnej to otrzymasz
∏k=14Akk=−88
jednak raz nastąpiła zamiana wierszy więc wyznacznik będzie wynosił
detA = 88
19 sty 16:43
Mariusz:
1 2 3 −1
4 3 1 1
1 0 3 1
4 −1 3 1
w
2−4w
1 // zapisujesz na boku czynnik (4)
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
1 0 3 1
4 −1 3 1
w
3 − w
1 // zapisujesz na boku czynnik (1)
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 −2 0 2
4 −1 3 1
w
4 − 4w
1 // zapisujesz na boku czynnik (4)
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 −2 0 2
0 −9 −9 5
| | 2 | |
w3− |
| w2 // zapisujesz na boku czynnik (2/5) |
| | 5 | |
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 0 22/5 0
0 −9 −9 5
| | 9 | |
w4− |
| w2 // zapisujesz na boku czynnik (9/5) |
| | 5 | |
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 0 22/5 0
0 0 54/5 −4
| | 27 | |
w4− |
| w3 // zapisujesz na boku czynnik (27/11) |
| | 11 | |
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 0 22/5 0
0 0 0 −4
L=
1 0 0 0
4 1 0 0
1 2/5 1 0
4 9/5 27/11 1
U=
1 2 3 −1
0 −5 −11 5
0 0 22/5 0
0 0 0 −4
detA = detU = 88
19 sty 17:18