Małe zadanko
loczek_2_1: Cześć, mam takie zadanie. Stosując rozwinięcie Laplace;a oblicz podane wyznaczniki.
Kilka zrobiłem ale właśnie utknąłem na pewnym przykładzie
Oto macierz:
1 1 1 ...... 1
0 1 1 ....... 1
0 0 1 ....... 1
. .
. . .
. ...
0 0 0 ..... 1
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ogarnąć?
19 sty 13:32
jc: Laplace daje Ci trochę ogólniejszy wynik
Jak pod przekątną masz zera, to wyznacznik = iloczyn wyrazów na przekątnej.
U Ciebie jest 1.
a x x x
0 b x x
0 0 c x
0 0 0 d
= a*
b x x
0 c x
0 0 d
= a*b*c
c x
0 d
= a*b*c*d
x oznacza cokolwiek.
19 sty 13:41
loczek_2_1: To jak to mam zapisać? W jakiej formie? Z tymi x−ksami?
19 sty 13:47
loczek_2_1: To znaczy u mnie jak przekątna jest równa 1 to tyle będzie równy wyznacznik?
Kurcze słabo to widzę właśnie
19 sty 13:55
jc:
1 1 1 1
0 1 1 1
0 0 1 1
0 0 0 1
=
1 1 1
0 1 1
0 0 1
=
1 1
0 1
=
1
19 sty 14:00
loczek_2_1: Taki będzie wynik tego mojego wyznacznika?
A nie muszę już pisać tych wielokropków pomiędzy tylko tak wystarczy?
19 sty 14:02
jc: Napisałem to dla rozmiaru 4. Chyba widać, że tak będzie dla dowolnego rozmiaru.
Ścisły dowód to dowód indukcyjny,
19 sty 14:38
loczek_2_1: Okej, dzięki za pomoc
19 sty 14:40