napisz rownanie ogolnej prostej l prostopadlej do prostej
ola: napisz rownanie ogolnej prostej l prostopadlej do prostej
k:10x−7=0 i przechodzacej przez punkt P(−1,2)
23 lut 20:01
Zielona Gałązka: a) prosta k: 10x−7=0
10x=7/ :10
x= 7/10
Jest to prosta prostopadła do osi X i przechodząca na x=7/10
b) teraz na układzie zaznacz punkt P=(−1,2) i poprowadź przez niego prostą równoległą do osi
X.
Będzi ona prostopadła do tej x=7/10.
Ta prostopadła "l" będzie miała wzór y=2 a w postaci ogólnej wzór: y−2 =0
24 lut 12:55