Całka nieoznaczona przez podstawianie
kacpi666xd: Hej, nie mogę rozwiązać tej całki " ∫x4*√4x2+11dx. Muszę to zrobić przez podstawienie,
czy mógłby ktoś pomóc? Za "t" podstawiałem już x4, √4x2+11dx, x2 i 4x2+11.
Nie bardzo to daje efekty, nie wiem. Może źle coś robię.
19 sty 10:42
Mariusz:
Jeśli chodzi o podstawienie to chyba najlepiej sprawdzi się podstawienie
√4x2+11=t−2x
bo po skorzystaniu z liniowości dostaniesz całkę z potęgi
ale dla porównania możesz potraktować ją jako całkę z różniczki dwumiennej
∫x
4(11+4x
2)
1/2dx
19 sty 11:11
Mariusz:
| | √4x2+11 | dx | |
∫x4√4x2+11dx=∫x6 |
|
| |
| | x | x | |
| | 1331 | | −t | |
∫x4√4x2+11dx=∫ |
| t |
| dt |
| | (t2−4)3 | | (t2−4) | |
| | t2 | |
∫x4√4x2+11dx=−1331∫ |
| dt |
| | (t2−4)4 | |
Wypróbujmy teraz pierwsze podstawienie
√4x2+11=t−2x
4x
2+11=t
2−4xt+4x
2
11=t
2−4xt
4xt=t
2−11
| | 2t*4t−4(t2−11) | |
dx= |
| dt |
| | 16t2 | |
| | (t2−11)4 | t2+11 | t2+11 | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 256t4 | 2t | 4t2 | |
| 1 | | (t2−11)2(t2+11)2(t2−11)2 | |
| ∫ |
| dt |
| 2048 | | t7 | |
| 1 | | (t4−121)2(t2−11)2 | |
| ∫ |
| dt |
| 2048 | | t7 | |
Odwracamy sposób pierwiastkowania pisemnego który działa też dla wielomianów
(t
6−11t
4−121t
2+1331)
2
t
12+(2t
6−11t
4)*(−11t
4)
t
12−22t
10+121t
8+(2t
6−22t
4−121t
2)(−121t
2)
t
12−22t
10+121t
8
−242t
8+2662t
6+14641t
4
t
12−22t
10−121t
8+2662t
6+14641t
4+(2t
6−22t
4−242t
2+1331)(1331)
t
12−22t
10−121t
8+2662t
6+14641t
4+2662t
6−29282t
4−322102t
2+ 1771561
t
12−22t
10−121t
8+5324t
6−14641t
4−322102t
2+ 1771561
| | 1 | | t12−22t10−121t8+5324t6−14641t4−322102t2+ 1771561 | |
= |
| ∫ |
| dt |
| | 2048 | | t7 | |
19 sty 11:54
jc: y=x*√11/4 i mamy całkę ∫y4√1+y2dy.
Dalej wszystko jedno jaki sposób, na pewno będzie łatwiej.
Sam podstawiłbym y=sh t ale równie dobrze można tak, jak Mariusz y=(t−1/t)/2.
Drugie podstawienie da nam ∫(t−1/t)4(t+1/t)(1+1/t2)dt
(pominąłem czynnik). Można dalej podstawiać s=t2.
Niestety na koniec trzeba wrócić do x.
19 sty 12:16
kacpi666xd: Dziękuję pięknie!
19 sty 13:02
Mariusz:
Zależy czy chce mieć funkcję wymierną czy hyperbolicusy
Jeżeli chce mieć funkcje wymierną to albo stosuje podstawienie Eulera
albo podstawienie Czebyszowa związane z różniczką dwumienną
(podobno podstawienie było znane już wcześniej ale
Czebyszow pokazał że całka z różniczki dwumiennej może być wyrażona
za pomocą skończonej liczby funkcyj elementarnych tylko w trzech przypadkach)
19 sty 13:26
Mariusz:
Gdybyś chciał kontynuować rozwiązywanie podstawieniem związanym z różniczką dwumienną
to macierz odwrotna do macierzy głównej układu powstałego
podczas rozkładu na sumę ułamków prostych wygląda następująco
0.500000000000 0.078125000000 0.000000000000 −0.003906250000 −0.000000000000 0.000976562500
−0.000000000000 −0.001220703125
1.187500000000 0.343750000000 0.078125000000 0.007812500000 −0.003906250000 −0.001953125000
0.000976562500 0.002441406250
1.250000000000 0.500000000000 0.187500000000 0.062500000000 0.015625000000 0.000000000000
−0.003906250000 −0.003906250000
0.500000000000 0.250000000000 0.125000000000 0.062500000000 0.031250000000 0.015625000000
0.007812500000 0.003906250000
0.500000000000 −0.078125000000 0.000000000000 0.003906250000 0.000000000000 −0.000976562500
0.000000000000 0.001220703125
−1.187500000000 0.343750000000 −0.078125000000 0.007812500000 0.003906250000 −0.001953125000
−0.000976562500 0.002441406250
1.250000000000 −0.500000000000 0.187500000000 −0.062500000000 0.015625000000 −0.000000000000
−0.003906250000 0.003906250000
−0.500000000000 0.250000000000 −0.125000000000 0.062500000000 −0.031250000000 0.015625000000
−0.007812500000 0.003906250000
Macierz jest wymiaru 8x8
wyznacznik prawdopodobnie wynosi ±4096
19 sty 15:34