Pytania.
kasia: 1)Czy jeżeli x∊A jest brzegowy, to jest także brzegowy dla X\A?
2) Czy A'=X\A?
3) Czy zbiór liczb naturalnych jest zbiorem domkniętym? Czy przez to, że leci do ∞, nie jest
ani domk. ani otwarty?
4) Jeżeli B={a}, to a jest punktem brzegowym tego zbioru, prawda?
19 sty 09:55
kasia: 3) Chociaż skoro R\N, będzie zbiorem otwartym (bo wszystkie punkty N są brzegowe), to N musi
być domknięte.
19 sty 09:57
Adamm:
1) tak
2) nie, A' to zbiór punktów skupienia A
3) jest domknięty w R z metryką d(x, y) = |x−y|
4) nie, patrz przestrzeń metryczna dyskretna
19 sty 15:24
kasia: Punkty skupienia to u nas Ad.
4) punkt izolowany nie jest punktem brzegowym? Przecież X\A nie będzie jego otoczeniem, A
również nie, więc wychodziłoby na to, że jest brzegowy
22 sty 00:31
kasia: Zbiór A jest brzegowy, gdy X\A (domknięcie) = X. Więc {a} jest brzegowy.
22 sty 00:45