funkcje
mat:
Jakie warunki musza spelniac funkcje aby zachodzila relacja przechodniosci w notacji "O duze"?
18 sty 23:10
Adamm:
f = O(g), g = O(h)
Czyli istnieją stałe c, d, że
f ≤ cg, g ≤dh (bez straty ogólności f, g, h nieujemne)
Zatem f ≤ cdh skąd f = O(h)
19 sty 02:30
mat:
(przy dazeniu do
∞)
| | X | |
Wiem, ze dla pewnych wielkosci zachodzi: X<Y oraz |
| →1 (w sensie sa prawie rowne) oraz |
| | C | |
| | Y | | X | |
|
| →1, to czy |
| →1 (czy tez sa prawie rowne) ? |
| | C | | Y | |
19 sty 11:50
Adamm:
niech
xn ~ yn, yn ~ zn, xn, yn, zn ≠ 0 dla dużych n
Wtedy
yn ~ xn bo yn/xn = (xn/yn)−1 → 1−1 = 1 (symetryczność)
w dodatku, xn/zn = (xn/yn)(yn/zn) → 1*1 = 1 więc
xn ~ zn (przechodniość)
19 sty 15:04