Macierz przejścia
jopik:
B1=((1,1),(1,−2)) B2=((1,0),(0,1)) Wyznaczyć macierz przejścia P(B2, B1) gdy f: R3 −> R2,
f(x,y,z)=(x−y+z,x+2y)
Bardzo proszę o pomoc jak zacząć lub cokolwiek, chodzi mi konkretnie o ten przykład nie teorię
bo z niej nic nie zrozumiem, dziękuję
18 sty 21:42
jc:
{v
1, v
2}, {u
1, u
2} dwie bazy
v
1=a
11u
1 + a
21u
2
v
2=a
12u
1 + a
22u
2
Macierz przejścia
a
11 a
12
a
21 a
22
U Ciebie
(1,1)=(1,0) + (0,1)
(1,−2)=(1,0) −2(0,1)
Macierz przejścia (niestety nie wiem, z której bazy do której)
1 1
1 −2
W drugą stronę.
| | 2 | | 1 | |
(1,0)= |
| (1,1) + |
| (1,−2) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
(0,1)= |
| (1,1) − |
| (1,−2) |
| | 3 | | 3 | |
Macierz sam ułóż.
18 sty 22:58