matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke
Kordian:
dx
∫
1+
3
√
x+1
nie jestem najlepszy w calkach ale ta jest aktualnie poza moim zasięgiem czy mógł by ktoś wstawić rozwiązanie ?
18 sty 21:23
Pytający:
https://www.symbolab.com/solver/step-by-step/%5Cint%5Cfrac%7Bdx%7D%7B1%2B%5Csqrt%5B3%5D%7Bx%2B1%7D%20%7D
18 sty 21:33
Mariusz:
t
3
=x+1 3t
2
dt=dx
3t
2
t
2
−1+1
∫
dt=3∫
dt
1+t
t+1
3t
2
1
∫
dt=3∫(t−1)dt+3∫
dt
1+t
t+1
3t
2
3
∫
dt=
(t−1)
2
+3ln|1+t|+C
1+t
2
dx
3
∫
dx=
(1−
3
√
x+1
)
2
+3ln|1+
3
√
x+1
|+C
1+
3
√
x+1
2
18 sty 22:20