wielomiany
Sophie: Rozłóż na czynniki stopnia co najwyżej drugiego korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
9x2−12x+4
23 lut 19:59
Godzio:
9x2 − 12x + 4 = (3x−2)2
23 lut 20:00
miki:
9x2−12x +4=(3x−2)2 =(3x−2)(3x−2)
23 lut 20:00
Sophie: dzięki
23 lut 20:01
Sophie: a jak rozłożyc jeżeli:
x
4+8x
2+16
lub
x
6−16x
3+64
23 lut 20:06
miki:
1) (x2+4)2 =( x2+4)(x2+4)
2) (x3 −8)2= ( x3 −8)( x3+8) = ( x−2)(x2+2x+4)( x+2)( x2−2x+4)
bo stosujemy wzór a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
23 lut 20:11
Sophie: dziękuję bardzo, z resztą pewnie dam juz sobie rade
23 lut 20:12
miki:
23 lut 20:14