Oblicz odległość punktu (2,3,-5) od płaszczyzny 4x-8y+1
Adrian: Oblicz odległość punktu (2,3,−5) od płaszczyzny 4x−8y+1
|8−24+1|/(√42+82)=17/80
Potraktowałem wektor płaszczyzny jako [4,−8,0]
Według odpowiedzi ta odległość to 10/9
W którym miejscu zrobiłem błąd?
18 sty 20:05
Adrian: Mała pomyłka płaszczyzna to z=4x−8y+1.
Czy wystarczy przenieść 4x−8y+1 na lewą stronę ?
18 sty 20:07
Adrian: Już wszystko się zgadza
18 sty 20:10
janek191:
4 x − 8 y − z + 1 = 0
P =( 2, 3, −5)
| | I 4*2 − 8*3 − 1*(−5) + 1I | | I − 10I | | 10 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √ 16 + 64 + 1 | | 9 | | 9 | |
18 sty 20:12