Dane są punkty A=(-3,1) ,B=(1,3) ,C=(-1,5) i D=(-4,7).
Madzia: Dane są punkty A=(−3,1) ,B=(1,3) ,C=(−1,5) i D=(−4,7). Prosta k przechodzi przez punkt D oraz k
jest prostopadła do AB. Punkt P=(xp , yp) należy do prostej k i zachodzi równość pól PABC
= PABP.
Podaj największe możliwe xp i yp
18 sty 18:27
Madzia: pomocy
19 sty 10:47
jc: Zrób rysunek.
Prosta prostopadła do AB przechodząca przez D.
B−A=(4,2) || (2,1)
C−A=(2,4) (ważne później)
2x+y=2*(−4)+7=−1, y=−1−2x
Dalej widzę dwa sposoby. Prowadzisz Przez C prostą równoległą do AB.
Jednym z szukanych punktów P, będzie przecięcie tej prostej z pierwszą prostą.
Drugi punkt będzie leżał symetrycznie po drugiej stronie AB.
Inny sposób.
Pole trójkąta ABC = (4*4−2*2)/2=6
Pole trójkąta ABP = |4(y−1)−2(x+3)|/2 = |2y−x−5|=|5x+7|
x=−1/5 lub x=−13/5.
19 sty 11:42