wyznacz pkt przegięcia i przedziały wklęsłości oraz wypukłości wykresu funkcji.
Kordian: wyznacz pkt przegięcia i przedziały wklęsłości oraz wypukłości wykresu funkcji.
f(x)= (x+4)3√x
Zaczynam od dziedziny funkcji Df : <0;+∞)
Potem liczę dwie pochodne które maja takie same dziedziny
Następnie przyrównuje drugą pochodną do zera i otrzymuje dwa pkt przegięcia x1= 0 oraz x2= −2
z czego x2 nie należy do dziedziny czyli posiadam jeden pkt przegięcia ?
I drugie pytanie czy jesli dziedzina odrzuca drugi pkt przegięcia to wtedy funkcja nie jest
wklęsła?
18 sty 14:34
Jerzy:
Źle wystartowałeś.
18 sty 14:37
Kordian: Chodzi o dziedzine ? Jak drugi raz na to spojrzę to powinno byc R
18 sty 14:49
Jerzy:
Ano właśnie.
18 sty 14:50