aksjomat
Wolfik: Funkcja f(x)=(m+2)x2+3mx−7 będzie malejąca w przedziale (−∞,2> dla każdego m spełniającego
warunek?
skoro maleje w takim przedziale to p=2?
18 sty 14:27
Jerzy:
m + 3 > 0
xw = −2
18 sty 14:29
Wolfik: dlaczego m+3>0?
18 sty 14:34
Jerzy:
Bo gałęzie muszą być skierowane do góry.
18 sty 14:36
Wolfik: nie wiem, czy nie powinno być m+2>0⇒m>−2
i co dalej?
18 sty 14:50
Jerzy:
Upss .... literówka,oczywiście m + 2 > 0
18 sty 14:51
Wolfik: co mi dał ten przedział dla m? i co z tym, że maleje <−∞,2>?
18 sty 15:02
Wolfik: ?:(
18 sty 15:52
Jerzy: Jeśli funkcja kwadratowa maleje od −∞ do xw , to gałezie muszą być skierowane do góry,czyli m
+ 2 > 0
18 sty 16:16
a@b:
parabola ramionami do góry
to m+2>0 ⇒ m>−2
| | −3m | |
i xw= 2 ⇒ |
| =2 ⇒ ..... m= −8/7 >−2 |
| | 2(m+2) | |
odp: m= −8/7
==========
18 sty 17:02