Oblicz obwód trójkąta ABC
Koło: Cześć. Potrzebuje pomocy z tym zadaniem.Chodzi mi o podpunkt C
Dany jest trójkąt prostokątny ABC, o kącie prostym przy wierzchołku C.
Punkt D jest spodkiem wysokości CD. Pola trójkątów ABC i ACD różnią się o 42. Pole trójkąta
BCD stanowi 75% pola trójkąta ACD.
a) Oblicz skalę podobieństwa trójkątów BCD i ACD.
b) Podaj, z dokładnością do , miary kątów ostrych trójkąta ABC.
c) Oblicz obwód trójkąta ABC.
18 sty 14:12
Koło: Podpunkt A i B zrobiłem,ale mam problem z podpunktem C
18 sty 14:29
a@b:
Jaką masz odp: do c)
18 sty 17:03
Koło: | | 2+√3+√7 | |
Powinno być √392√3* |
| pod pierwiastkiem jest 392 przez √3 |
| | 2 | |
18 sty 17:12
Blee:

oznaczmy:
Δ
ABC = Δ1
Δ
ACD = Δ2
Δ
BCD = Δ3
PΔ1 = PΔ2 + 42 −> PΔ3 = 42
PΔ3 = 75%*PΔ2 −> PΔ2 = 56
więc PΔ1 = 98
i teraz równania:
w
2 = h
2 + x
2
z
2 = h
2 + y
2
ale też można inaczej:
| | 4 | |
z tego wynika, że: x = |
| y |
| | 3 | |
Δ2 i Δ3 są podobne, więc:
| y | | h | | 4 | | 2√3 | |
| = |
| −> h2 = yx = |
| y2 −> h = |
| y |
| h | | x | | 3 | | 3 | |
| | y*h | | 1 | | 2√3 | | √3 | |
tak więc: PΔ3 = |
| = |
| *y* |
| y = |
| y 2 −> y =  |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
−> x =

Wyznaczoną proporcję boków stosujemy do Δ1 cele wyznaczenia boków w i z
Obliczamy obwód
18 sty 17:24
Koło: Dziękuję za pomoc
18 sty 17:27
Mila:

1)
| | √3 | |
ΔBCD∼ΔACD w skali k= |
| |
| | 2 | |
stąd:
========
z tw. Pitagorasa:
c
2=a
2+b
2
==========
2)
| | c | | | |
ΔABC∼ΔCDA w skali k= |
| = |
| |
| | b | | b | |
Pola trójkątów ABC i ACD różnią się o 42⇔
P
ΔABC=P
4P=7*(P−42)
P=98
========]=============
Oblicz a, b i c
Eta masz inny sposób ?
18 sty 17:28
a@b:
Hej Mila
Mam tak samo......
18 sty 17:41
a@b:

P(ABC)=98
a=.............
18 sty 17:49
18 sty 17:50
Mila:
Witaj!
Właśnie te pierwiastki chciałam ominąć, ale widać tak musi być

Dziękuję za odpowiedź.
18 sty 17:57
a@b:
18 sty 18:10